Atenţionare internet

Pentru părinţi

În general internetul este un loc bun. Datorită internetului oamenii pot găsi prieteni noi cu interese comune, pot fi mai sociali. Dar de asemenea ca și pe străzi, sau la bloc, se pot întâmpla și lucruri rele pe internet. Copii voștri nu pot deveni vânzători de droguri sau să fure mașini pe internet, dar totuși sunt lucruri periculoase de gândit și apreciat. E datoria părinților să își protejeze copiii de aceste pericole.

Petreceți mai mult timp cu copiii voștri. Copiii încearcă să scape și să se izoleze în lumi virtuale când sunt probleme în viața reală sau când nimeni nu le ascultă problemele. Dacă relația voastră cu copiii se bazează pe încredere atunci puteți să îi influențați într-un mod pozitiv. Nu încercați să vă controlați copilul tot timpul - dacă există încredere între voi copilul vostru, vă va cere ajutorul. În ziua de azi copiii știu mult mai multe decât voi despre internet și datorită acestui fapt nu le țineți morală tot timpul ci încercați să-i ascultați, întrebați și să-i lăsați pe ei să vă învețe, fiindcă așa veți învăța mult mai multe și veți putea să-i protejați.

Întrebați-vă ce e bun și rău pe Zang.ro. Faceți-vă un cont pe Zang.ro și vă adăugați copilul la lista de prieteni. Uitați-vă la profilul copilului vostru - care informații sunt vizibile doar pentru prieteni și care sunt pentru toți. Dacă este ceva ce vă deranjează atunci încercați să explicați copilului vostru de ce vă deranjează și încercați să îl îndrumați spre drumul cel bun. Dacă copilul vostru este agresat atunci acesta nu știe în general cum să reacționeze. Din păcate legea are probleme aici - nu se poate face nimic decât după ce s-a întâmplat ceva și atunci e prea târziu. Cereți copilului vostru să vă spună orice vede și îi se pare deranjant sau suspicios.
Și încă o dată - internetul este un mediu de comunicare real pentru copiii de azi și nu îl puteți interzice (să interziceți internetul va deveni în curând ca și cum ați sta în arest la domiciliu fără nicio tangență cu nimeni din exterior). Învățați-vă, ascultați de copiii voștri și găsiți timp pentru ei!

Pentru copii

Zang.ro e un loc perfect să găsești prieteni și să interacționezi cu ei dar te rugăm ține minte, că și în viața reală, există pericole și pe internet. Pentru a le evita, îți sugerăm să urmezi următoarele reguli de siguranță.

Ține minte că informațiile pe care le publici pe internet, sunt accesibile și vizibile pentru alții. În principiu e OK dar de asemenea înseamnă că nu ar trebui să publici informații pe care vrei să le păstrezi private! Sunt diverși oameni în lumea asta, buni sau răi. Unii răi folosesc internetul, așa că dacă nu vrei ca ei să îți descopere adresa de mail, id-ul de Yahoo sau numărul de telefon, atunci pur și simplu nu le arăta publicului. Protejază-ți profilul - alege locurile de acces la internet cu aceeași grijă cu care îți alegi și parolele.

Nu ieși în oraș cu oamenii pe care îi întâlnești pe internet. Dacă chiar vrei să ieși cu ei, atunci spune-le părinților - spune-le unde ești și cum pot da de tine. Dacă nici asta nu e o soluție, atunci spune-le prietenilor. Ia pe cineva cu tine prima dată (un adult recomandabil). Întâlniți-vă într-un loc circulat - mall, cafenea. Dacă e posibil verifică cu cine te întâlnești, verifică dacă aveți prieteni comuni. Ține minte - oamenii nu sunt totdeauna cu intenții bune așa cum poate presupui.