Furt identitate Zang.ro


În ultimii 3-4 ani numărul utilizatorilor de internet din România s-a dublat, dar mulți nu știu să folosească foarte bine calculatorul. Așa că situația actuală a internetului poate fi comparată cu cea a traficului rutier de pe drumurile României.

Pentru a-ți face viața mai ușoară în lumea virtuală, îți vom aminti câteva reguli simple dar foarte importante.

1) Ai răbdare. Chiar dacă crezi că le știi pe toate, citește totuși acest text până la sfârșit. Va dura mai puțin de 5 minute.

2) Fii sceptic. Gândește-te de 2 ori când vrei să deschizi un fișier care ți-a fost trimis prin mail. Fii atent chiar și atunci când cunoști această persoană - unii viruși pun numele expeditorului într-un mod aleatoriu și trimit mail-uri prietenilor celui care deține contul de mail. Asta înseamnă că atunci când prietenul tău are un virus pe calculator ai putea să primești și tu acest virus prin mail-urile care vin de la el.

Fișierele pot veni prin MSN sau ICQ sau le poți downloada prin FTP sau Kazaa. Întotdeauna asigură-te că acesta este fișierul pe care îl doreai. Verifică fișierul cu antivirusul și analizează puțin fișierul, pentru că e destul de ciudat ca poza prietenului tău să aibă extensia *.exe.

3) Ai grijă! Nu spune parola ta nimănui (nici chiar prietenilor!), folosește adresa ta de mail, contul de internet banking sau orice parolă de login doar atunci când ești singur. Nu-ți scrie parolele pe undeva - gândește-te ce se va întâmpla dacă cineva ar vedea hârtia pe care ai scris parola sau fișierul unde ai stocat parola. Memorează-ți parolele! Dacă cineva a aflat parolele tale, schimbă-le cât de curând.

Alege parole mai complicate. Numele pisicii tale nu este o idee bună. De asemenea și numele pisicii prietenului tău nu este o idee bună. Poți să alegi o parolă complicată dar care în același timp este ușor de reținut, ca și primele litere dintr-o poezie. Nu folosi aceeași parolă peste tot, în acest fel poți să pierzi toate cele 9 vieți virtuale. Îți recomadam să combini cifrele și literele când îți alegi o parolă, astfel va fi greu de aflat parola ta.

4) Fii conștient. Dacă un străin este la calculatorul tău atunci fii atent ca această persoană să nu instaleze ceva pe calculatorul tău care ar putea salva parolele tale. Chiar și prietenii tăi ar putea să facă acest lucru - parolele tale sunt de un real interes pentru ei. Morala: calculatorul tău este doar pentru tine. Dacă cineva îți face o vizită și vrea să-ți folosească calculatorul, încearcă să îi zici un "nu" politicos sau măcar încearcă să fii alături de acea persoană atunci când îți folosește calculatorul.

Dacă folosești calculatorul la școală/muncă sau în internet cafe-uri, nu introdu parole importante și încearcă să nu citești acolo corespondența ta confidențială. Aproape orice poate fi salvat - vei fi nevoit să îți creezi o nouă adresă de mail.

5) Ia-ți precauții. Software antivirus, firewall-ul și software-ul pentru a scoate spyware-ul sunt prietenii tăi. Dacă nu știi ce sunt acestea, atunci acum e timpul să afli.

De exemplu șoferii știu ce este accea o cutie de viteză și cum funcționează sau ce funcții are volanul. Mașina și viața altor oameni depinde de aceste cunoștințe . În cazul tău- banii care există în contul de internet banking, adresa ta de mail, tot felu de site-uri interesante pe care ai conturi și altele. Toate pot fi furate.

6) Fii la zi! Măsurile de securitate sunt folositoare dar expiră. Noi viruși sunt inventați tot timpul, la fel și noi versiuni de spyware, iar măsurile tale de securitate se învechesc pe zi ce trece. Dar ele pot fi reactualizate automat. Dacă nu reușești să reactualizezi sofware-ul de protecție atunci roagă un prieten să te ajute.

De asemenea sistemul de operare trebuie să fie refreshed (de exemplu:Windows, Linux). De-a lungul timpului cât folosești sistemul de operare, vei salva în calculator tot felul de fișiere dubioase fără să realizezi. După câteva luni vei observa că pc-ul merge din ce în ce mai greu. Întreabă când cumperi sistemul de operare, cum poți să faci asta. Dacă nu reușești atunci roagă pe cineva să te ajute. Îți recomandăm să folosești numai sistemele de operare originale și licențiate.

Sistemele de operare au fost inventate de oameni. Acești oameni pot face unele greșeli și din cauza acestor greșeli unii oameni au acces la calculatorul tău. Deja ai înțeles cum acești oameni rău intenționați pot să abuzeze de acest acces. Din fericire acești oameni buni, inventatorii sistemelor de operare, descoperă aceste greșeli și le repară. Sistemele de operare licențiate îți asigură upgrade-uri în permanență la sistemul de operare.

Fă un refresh la browser-ul tău dacă nu ai făcut un refresh și la sistemul tău de operare.

7) Nu îți pierde speranța. Dacă parola ta a fost furată sau ți-ai pierdut contul de MSN sau de Zang.ro încearcă să îl recuperezi, schimbă parola la cont sau folosește serviciile pe care un provider de servicii ți le oferă pentru a-ți recupera parola și implicit contul.